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Dear Shane:

Thank you four your question regarding whether an city or county building inspector can
perform construction work on city or county buildings within his jurisdiction. Apparently, the
North Carolina Code Officials Qualification Board has received a few calls from jurisdictions
that, due to economic circumstances, are interested in having inspectors perform other duties,
such as construction work on city or county buildings, in addition to their regular duties as code
enforcement officials.

As you are aware, the duties and responsibilities of city and county building inspectors
are set out in separate chapters of the General Statutes. (N.C.G.S. § 153A-350 er seq.; N.C.G.S. §
160A-411 et seq.) However, the specific statutes that govern conflicts of interest for building
inspectors are essentially identical. “No member of an inspection department shall be financially
interested . . . in furnishing labor, material, or appliances for the construction, alteration, or
maintenance of any building within [a city’s or county’s] territorial jurisdiction or any part
thereof, or in making plans or specifications therefor.” (N.C.G.S. §§ 153A-355 and 160A-415
(2009))

The factual scenario asked about, where an inspector’s duties would be changed to also
include construction work on city or county buildings, would not be permitted under either
N.C.G.8. §§ 153A-355 or 160A-415. A change in the building inspector’s job duties to include
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construction work would mean that his employer would also be compensating him for his
construction work. Although there is no legal definition for “financially interested,” receiving
compensation for one’s work would clearly fall under the plain meaning of being financially
interested. Further, if an inspector performs construction work, he is furnishing labor for the
construction of a building. Therefore, if an inspector had his job duties changed to include the
additional duties of doing construction work on city or county buildings, he would be financially
interested in furnishing labor for a building within the city’s or county’s jurisdiction, which is
prohibited. The statutes’ prohibitions also extend not only to construction but to the maintenance
or alterations of buildings as well.

You additionally asked if the cities or counties performing the work could contract with
outside jurisdictions to come in and perform the necessary inspections. The answer to this
question is also no.

The [statutes are] a flat prohibition intended to prevent
conflicts of interest when a member of the inspection department has
any financial interest in labor, materials, or appliances which are used
in any building within the city’s [or county’s] jurisdiction.

The fact that another inspector may actually inspect the work is
immaterial. The purpose of the [statutes] is similar to that condemned
by G.S. 14-243 [sic]. The condemnation of the conduct embraced
within G.§. 1604-415 [and G.S. 1534-355] is a part of the public
policy of the State to remove from public officials the temptation to
take advantage of their position.

(51 Op. Atty Gen. N.C. 7 (1981)) Having another jurisdiction perform the inspections on
buildings does not change the flat prohibition contained in the statutes and as a practical matter it
is difficult to see how this would provide any cost savings to the inspector’s jurisdiction.

You finally asked if the inspectors performing the work could turn in their certificates and
become part of the city or county “maintenance department” while inspectors who kept their
certificates performed the inspections. If I understand your question correctly, you are essentially
asking if an inspector could stop being an inspector to begin working for the city or county in a
capacity where he would be furnishing labor for the construction, alteration or maintenance of
buildings. This would not be prohibited by statute. However in such a situation, if the former
inspector wanted to return to the inspections department, upon his return he would be prohibited
from performing inspections for the owner, developer, contractor, or project manager of the
project to be inspected if he had worked for them within the last two years. (N.C.G.S. §§ 153A-
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355(1) and 160A-415(1)) This would mean that the former inspector would be prohibited from
performing any inspections on any city or county buildings for two years following his return to
the inspections department.

[ hope that this has answered your question regarding whether an city or county building
inspector can perform construction work on city or county buildings within his jurisdiction. If
this response raises any additional questions, please let me know.

This is an advisory letter. It has not been reviewed and approved in accordance with
procedures for issuing an Attorney General’s opinion.

Si /éreyg;

rt D. Croom
Assistant Attorney General




